3 tips voor een succesvolle demo

3 tips voor een succesvolle demo
23 september 2019
software demo succesvolle demo tips voorbereiden

Krijg je een demo bij Become-IT? Dan wil je natuurlijk dat je een succesvolle demo krijgt. Een succesvolle demo is dat de software tijdens de demo aan je verwachtingen voldoet en bij je past. Maar daarnaast is een succesvolle demo ook van jou afhankelijk, zo moet je bijvoorbeeld openstaan voor veranderingen en moet je vooraf weten wat je zoekt. Om een succesvolle demo te krijgen hebben we 3 tips voor je!

1. Weet vooraf wat je zoekt

Om een succesvolle demo te krijgen is het belangrijk dat je vooraf weet wat je in een software pakket zoekt en verwacht. Welke functies en werkprocessen wil je automatiseren? Tegen welke dingen loop je aan bij het eventuele huidige softwarepakket? Slim is om dit voor de demo op een briefje te schrijven.

Eventueel kan je de lijst opdelen in:

  1. Must haves: functies moeten in het pakket zitten;
  2. Should haves: deze functies zijn zeer gewenst, maar zonder is het product wel bruikbaar;
  3. Could haves: deze functies zullen alleen aan bod komen als er tijd genoeg is;
  4. Would haves: deze functies zullen waarschijnlijk op korte termijn niet aan bod komen maar kunnen in de toekomst, bij een vervolgproject, interessant zijn.

Je zou in een brainstormsessie met collega's deze punten kunnen opschrijven. Zo is het duidelijk wat je zoekt in een softwarepakket en weet je tijdens de demo direct of Suite MKB voor nu en later bij jullie past of niet. Ook helpt het om duidelijke vragen te stellen aan de consultant.

2. Sta open voor veranderingen

Daarnaast is het belangrijk dat je openstaat voor veranderingen. Je kan bijvoorbeeld nu al een software pakket gebruiken waar een bepaalde werkwijze achter zit. Dan kan het lastig zijn voor jezelf en collega's om een andere werkwijze te leren. Probeer dan in de demo open te staan voor een andere werkwijze en dus veranderingen.

Ieder softwarepakket heeft een andere werkwijze. Het ene softwarepakket werkt zo, en een ander softwarepakket werkt weer heel anders. Over het algemeen zit daar een idee en visie achter die goed zou kunnen werken.

Voor succesvolle verandering heb je nodig:

  • Visie: bevraag de consultant over de werkwijze en communiceer deze, anders ontstaat verwarring;
  • Belang: brainstorm intern waarom er iets moet gebeuren om weerstand later te voorkomen;
  • Plan: maak een keuze mét een plan anders krijg je chaos, dus naast aanschaf ook investeren in uitleg en toepassing;
  • Middelen: zorg voor budget en maak tijd vrij bij je mensen om frustratie te voorkomen;
  • Competenties: beheers angst door goed overleg met de consultant wie wat gaat doen op basis van talent.

Als je zo openstaat voor veranderingen heb je ongetwijfeld een succesvolle demo én een resultaat waar iedereen blij van wordt en aan mee wil werken.

3. Benut de tijd

Als je een demo krijgt van de Suite MKB krijg je een rondleiding en uitleg van het systeem. Zo krijg je een rondleiding en uitleg over hoe functies werken en weet je aan het einde van de demo globaal hoe de Suite MKB werkt. Wanneer je een demo krijgt is het belangrijk dat je niet al te veel details aanhaalt. De tijd gaat snel en tijd kost geld. Benut dit daarom goed door een globaal overzicht te vormen van de mogelijkheden binnen het pakket.

De demo die gegeven gaat worden gaat over het geheel, hoe het systeem werkt. Wanneer je op details ingaat kan het snel te complex worden en lijkt het systeem te ingewikkeld voor je. Bij de eerste kennismaking is het belangrijk de grote lijnen te bekijken, naarmate je de werkwijze eigen bent krijg je meer wensen en dan is het tijd om meer de diepte in gaan.

Kijk ook goed naar de must haves, als die in de demo aan bod komen is het interessant om in een 2e gesprek de diepte in te gaan met detailvragen. Geef ook gerust aan bij de consultant als je het even niet meer volgt. De consultant geeft de demo vaker, geef zelf het tempo aan door te bevestigen als je iets begrijpt of liever nog een keer wil zien.

 

Als je deze drie tips hebt gelezen en toepast heb je ongetwijfeld een succesvolle demo.

Kennis maken?

Vraag een gratis demo aan en maak tijd voor het échte werk!

Gratis Demo