Sil Wartena is de derde generatie die onderdeel uitmaakt van het familiebedrijf Meeuwis de Vries uit Eerbeek. Sinds juli 2024 mag hij zich DGA noemen van het hoveniersbedrijf dat breed georiënteerd is, maar ook bekend staan om het ontwerp en de aanleg van exclusieve tuinen. In zijn rol combineert Sil, die MBA achter zijn naam mag zetten, zijn kennis en ervaring in groen met zijn ondernemerskwaliteiten. Vorig jaar zocht hij een toegankelijker bedrijfssoftwarepakket en kwam uit bij Suite MKB van Become-IT.
Meeuwis de Vries Tuinen legt bijzondere tuinen aan en onderhoudt deze ook. Er werken 28 mensen, die zich ook bezighouden met onderhoud van bedrijfstuinen, openbaar groen en voor vve’s. “Zo’n organisatie vraagt wel processen en structuur om een en ander in goede banen te leiden en ik ben van mening dat technologie daaraan bijdraagt”, vertelt Sil Wartena.
Draagvlak bij het team
Er was, vanzelfsprekend, een softwarepakket aanwezig binnen Meeuwis de Vries. Maar Wartena merkte dat de complexiteit daarvan beperkend werkte; de mogelijkheden werden niet benut. “Bij een collega mocht ik eens meekijken in hun bedrijfsorganisatie met Suite MKB en ik zag al snel dat dit er heel toegankelijk uitzag. Ik heb niet naar andere pakketten gekeken, maar in overleg met het MT besloten om de overstap te maken.” Jesse Roozeboom is consultant van Become-IT, : “Sil zorgde ervoor dat iedereen die met Suite MKB zou gaan werken, ook aanwezig was bij de demo. Daardoor konden direct allerlei vragen beantwoord worden en ontstond er draagvlak bij de medewerkers.”
Meeuwis de Vries begon met het koppelen van de basisprocessen aan Suite MKB en later hebben er uitbreidingen plaatsgevonden. Dat is overigens een continuproces; het bedrijf werkt nog geen jaar met Suite MKB en zet nog steeds stappen voor verdere professionalisering en vastlegging. “Je wilt niet dat er ineens een overload aan informatie bij de klant binnenkomt”, zegt Roozeboom. “Stap voor stap implementeren zorgt ervoor dat het systeem optimaal gebruikt wordt, waardoor het ook steeds meer voor je bedrijf gaat werken.”
‘Stap voor stap implementeren zorgt ervoor dat het systeem optimaal gebruikt wordt’
Er is meer te halen
We spreken Wartena en Roozeboom dan ook op de dag waarop een optimalisatiemiddag is gepland. “Wij halen nog niet alles uit het systeem”, vertelt Wartena. “Ik weet zeker dat er nog veel meer uit te halen valt, maar dat is een proces. De jongens buiten moeten ook best wat administratie doen omdat wij de verantwoordelijkheid in de organisatie wat lager willen leggen; wat meer bij de voormannen zelf. Dat gaat over een paar minuten per dag, wat in het begin veel lijkt maar ook snel went. Door hun vastlegging kunnen we op kantoor efficiënter werken.” Roozeboom vult aan: “Eerst vragen we de mensen buiten om het aantal uren op een project vast te leggen. Dat breiden we nu wat uit, door te verfijnen hoeveel tijd er is besteed per post aan bijvoorbeeld een zwembad uitgraven of een schutting plaatsen. Dat geeft de hoveniersbedrijven inzicht in waarom op een project minder resultaat wordt behaald dan geoffreerd; klopt het aantal ingeschatte uren van die post wel?”
Maximale rendering
artena: “Werken met Suite MKB software levert tijd op en overzicht, wat resulteert in meer rust. Ik verwacht dat we inmiddels dichtbij het punt zitten waarop we de boel echt goed inzichtelijk hebben, dat ook het aantal faaluren zal verlagen. Het kan overigens zijn dat dit allemaal in ons vorige programma ook kon, maar nu kan het zoveel eenvoudiger en dus laagdrempeliger. Zo hebben we een mooi KPI-dashboard dat ons ook helpt met aansturen. Zo gaat de software steeds meer voor ons werken. Ik denk dat als we over een jaar weer een gesprek hierover hebben, dat Suite MKB helemaal voor ons rendeert.’